Julklappar

Känner du ångest inför årets julklappsköp? Kanske känns det bättre när du får veta mer om julklapparnas skämtsamma och opretentiösa historia.

Julklapparna var från början ett sätt för byns ungdomar att spela de andra invånarna ett spratt. På julafton sprang de nämligen runt bland stugorna i byn och knackade – eller klappade – på dörrarna. De som öppnade fick en ”gåva” inkastad till sig, som oftast bara var ett vedträ eller en halmfigur. På gåvan fäste man en lapp med en liten elak och skämtsam vers på, som förklarade varför personen fått den ”fina julgåvan”. Dessa verser är föregångaren till vår tids julklappsrim. Eftersom de ursprungliga verserna, som beskrivet ovan, kunde vara ganska elaka eller grova var det viktigt att vara snabb med inkastandet och sedan ta sig därifrån, så att man inte blev tagen på bar gärning.

Traditionen med inkastandet skulle fortsätta även efter att julklapparna blivit faktiska gåvor som man gav till ens familj och vänner. Till skillnad från idag, då de flesta julklapparna (de som inte delas ut av tomten) ligger väl synliga under granen, knackade man förr på dörren eller fönstret och kastade in det inslagna paketet under stort hemlighetsmakeri.Julklappar 1

En annan sak som kan trösta i julklappshysterin är att julklapparna oftast var hemmagjorda ända fram till mitten av 1940-talet, efter andra världskriget. Det var först då som medelklassen och arbetarklassen började ha råd att köpa julklappar.

Idag är hemmagjorda julklappar mer sällsynta när det är vuxna som ger bort dem, även om de förekommer. Istället drabbas landet snarast av köphysteri dagarna innan jul, då alla ska inhandla julklappar i sista minuten. Vad vi köper sammanställs varje år för att utse något som kallas Årets julklapp och som, förutom att den ska ha sålts i mängder, också ska vara en nyhet för året och representera vår tid. År 1996 var Årets julklapp till exempel ett Internetpaket, och år 2009 en spikmatta. Årets julklapp presenteras den 25 november.

Årets julklapp är dock oftast inriktad på julklappar man ger till andra vuxna. Till barnen finns istället en uppsjö av leksaker att välja bland. Om du planerar att köpa leksaker i julklapp till dina barn som är batteridrivna, kan det vara bra att se till att det redan finns batterier hemma på julafton, så att de kan börja leka med dem. Välj gärna laddningsbara batterier för att göra miljön en tjänst. Du hittar batterier och batteriladdare på Energizer.se.

litepress