Julen är en högtid som kulminerar på julafton, men som egentligen sträcker sig över en lång period, som börjar den första advent och slutar den 13 januari, 20 dagar efter julafton, på tjugondag Knut. Fram till 1600-talet firade man julens avslut den 6 januari, på trettondagshelgen, men av olika anledningar flyttades den fram till tjugondag Knut. Vissa historiker menar att det beror på att kyrkan ville stärka sin ställning genom att förlänga julen.
Julens avslutande firas med en så kallad julgransplundring. Då ska granen ”plundras”, det vill säga rensas på alla dekorationer, och kastas ut om det är en riktig gran eller packas ner om det är en plastgran. Även andra juldekorationer, som adventsljusstakar, tomtar och stjärnor, ska plockas bort under julgransplundringen.
Julgransplundringen är också en festlighet som, likt mycket annat i samband med julen, framförallt firas för barnens skull. Man brukar traditionellt dansa kring granen innan den kastas ut, pepparkakshuset ska ätas upp, och det brukar anordnas andra aktiviteter för barnen som fiskdamm eller lotterier. Flera institutioner anordnar offentliga julgransplundringar, till exempel Nordiska muséet, som man som besökare får köpa biljetter till. Förutom dans kring granen och lek med andra barn erbjuder muséet sagoläsning och utdelning av godispåsar av tomten.
Många väljer dock att fira julgransplundringen hemma, kanske i samband med en släktträff. God mat hör julen till, och julgransplundringen är inget undantag. Medan barnen njuter av godis och kvarlevorna av familjens pepparkakshus kan de vuxna därför se fram emot en sista middag med julmat. Här hittar du en massa recept inför högtiden.
Julgransplundringen är en tradition som förblivit i princip helt oförändrad sedan slutet av 1800-talet. Ändå finns de som vill förnya den. I Norge fick artisten Magne Furuholmen, som är känd som en av medlemmarna i A-ha, i uppdrag av norska staten att dekorera en julgran på Oslos centralstation. Furuholmen valde att skapa dekorationerna av de pengar han fick för att utföra uppdraget, bland annat i form av stjärnor gjorda av vikta sedlar och girlanger av femkronor. Enligt Furuholmen var det ett konstverk som skulle symbolisera julens kommersialisering. Plundringen av granen blev dock okonventionell på det sättet att den skedde bara tre dagar efter att granen satts upp – det var nämligen så lång tid det tog innan den var länsad. Furuholmen är dock nöjd, och ser julgransplundringen som en fortsättning på konsverket. Det mest traditionella julpyntet, som var bland det första man dekorerade granen med när man först började ha granen inomhus, var dock inte pengar utan hängande äpplen och olika former av godis. Även dessa plundrades under de första julgransplundringarna.