Hemlös i juletider

Julen är en högtid som många associerar till god mat, familjen, värme och gemenskap. Det kan därför vara extra svårt att inte ha tillgång till de sakerna just i juletider. Som hemlös i december kan det istället vara hunger, kyla och ensamhet som förknippas med julen. Det finns dock de som vill hjälpa hemlösa att få uppleva julen som den ska vara.

Bengt Sääf var under flera år hemlös och missbrukare, men har tagit sig ur missbruket och har numera boende. Han minns dock sin tid i utanförskap med klarhet, och jularna allra klarast. Då tänkte han på sina tre barn, och på hur jularna brukade vara, innan han fastnade i heroinmissbruket. Julmat var inte att tala om när han var hemlös; oftast hade han inte ens smör att bre på knäckebrödet, och utanförskapet slog till extra hårt eftersom knarklangarna inte fanns till hands i juletider för att förse missbrukarna med heroin för att döva känslorna och tankarna. Bengt Sääf kunde sova i en kall husvagn, men många hemlösa tillbringar natten på en nattbuss eller på ett pendeltåg, eller inne på centralen, tills den stänger och de är hänvisade att söka skydd och värme någon annanstans.

En av de som hjälpt hemlösa under julen är Carola, även om hennes insatser har varit kontroversiella. Under en jul delade hon ut bullar och sin nya julskiva till hemlösa, vilket endast resulterade i långa köer utanför butiker som köper in begagnade CD-skivor. I slutet av 90-talet arrangerade hon och Runar en julfest för hemlösa inne på NK, då de bjöds på mat och julklappar, och hon själv och andra artister underhöll. Evenemanget fick kritik för att det var välgörenhet som var förnedrande för de hemlösa och som förstärkte känslan av utanförskap.Hemlös i juletider 1

Även Stadsmissionen arrangerade under 2012 en insamling till hjälp för hemlösa i juletider under uppmaningen ”Pynta till förmån för Stockholms jullösa”. Stadsmissionen hade då ställt upp en julgran i Kungsträdgården. Målet var att 14 miljoner kronor skulle samlas in, och granen tändes upp och blev pyntad i takt med att pengar donerades. Till slut var hela granen pyntad, och insamlingen hade alltså nått sitt mål. Pengarna skulle bland annat gå till de härbärgen dit hemlösa kan söka sig under julen för värme, lite mat och gemenskap.

Även om den extra hjälp som ges till hemlösa över jul och nyår är uppskattad menade Lars, då hemlös sedan tre år tillbaka och en av gästerna på Carolas tillställning, att det vore bra om den spreds ut lite över resten av året – om de hemlösa kunde få lite hjälp även när det inte var givmildhetens högtid.

litepress