Julen var förr en tid då hela familjen, alla generationer (barn, unga och gamla) samlades för att leka lekar, dansa och sjunga tillsammans. Det kallades då för lekstuga. Många av dessa lekar har överlevt till våra dagar, till exempel våra gamla danser och sånger som Räven raskar över isen, Tre små gummor och Karusellen, som vi sjunger både till jul och till midsommar. Andra lekar har tillkommit och blivit moderna klassiker.
En av dem är pipande russin. Leken går till så att man lägger ut ett antal russin (mellan 10 och 20 brukar bli lagom) på en bricka eller ett bord. En av deltagarna i leken går sedan ut ur rummet. De som är kvar i rummet bestämmer ett särskilt russin som ska ”pipa”. När alla är överens kan han eller hon som gick ut komma in igen, och får då börja plocka russin från bordet. Han eller hon får plocka och äta russinen tills han eller hon plockar upp det russin som ska ”pipa”, och då piper alla i rummet och det är en annan persons tur att gå ut ur rummet.
En äldre lek, som var med på lekstugornas tid, är smussla sko. Den går till så att deltagarna sitter i en ring, medan en av dem står i cirkelns mitt. De sittande deltagarna skickar sedan runt en sko bakom sina ryggar, samtidigt som de i kör säger versen: ”Denna sko den ska vandra, från den ena till den andra, låt den gå, låt den gå, låt den aldrig stilla stå.” På ordet ”stå” stannar skon, och personen i mitten ska då försöka gissa vem som håller i skon.
En annan klassisk lek som barn fortfarande tycker om är blindbock, då en person får ta på sig en ögonbindel, och ska försöka fånga någon av de andra deltagarna i leken. I vissa versioner måste blindbocken också gissa vem det är som han har fångat genom att känna på deras ansikte och hår.
En anledning till att många av lekarna inte längre leks till jul kan vara att vi har så många andra saker att underhålla oss med, till exempel internet, där det finns en uppsjö av spel och filmer.