För många (i alla fall för många vuxna) är julmaten höjdpunkten på julafton. Men vad skulle julmaten vara utan de drycker som ackompanjerar den?
En av de drycker som är så självklara under julen att vi kanske tar den för given, är julmusten. Om den inte stod på julbordet skulle dock många känna att det saknades något viktigt. Svenskarna har en annan svensk vid namn Harry Roberts att tacka för julmusten. Roberts hade studerat kemi i Tyskland, och det var där han stötte på receptet på musten. Eftersom Roberts var nykterist och involverad i nykterhetsrörelsen i Sverige såg han musten som ett attraktivt alternativ till de alkoholhaltiga dryckerna kring jul, och köpte rättigheterna till receptet. Julmusten blev inte en omedelbar framgång, men efter att det statliga alkoholmonopolet införts 1922 blev drycken den självklara del av julen som den är idag.
En annan dryck som hör juletiden till är glöggen. Ordet ”glögg” kommer från ”glödg”, som i sin tur kommer från verbet ”glödga”. Dryckens namn syftar på hur den först tillverkades: man doppade då en sockertopp i cognac och antände den. Det smältande sockret fick sedan droppa ner i vinet för att ge det smaken av glögg. Man kan även göra glögg på ren cognac, som då kallas cognacglögg istället för vinglögg. Du kan köpa cognac billigt på Bodegashop.com. Man har druckit kryddat, varmt vin ända sedan antikens dagar, men det blev populärt som en juldryck i Sverige först i slutet av 1800-talet, då glögg började säljas färdigblandad.
En äldre juldryck som liksom glöggen har sitt ursprung i Tyskland är mumma. Under 1500- och 1600-talet var mumma i Sverige ett namn på en tysk öl som importerades från Braunschweig, men ordet har senare kommit att stå för en dryck som består av en blandning av olika alkoholsorter och sockerdricka eller sockerlag. Alkoholbasen är oftast porter eller portvin, men man kan också blanda i öl eller sherry. Mumman kryddas ofta med kardemumma, vilket kan vara anledningen till namnet ”mumma”.
Slutligen kan även snapsen sägas ha en traditionell plats på julbordet. I de flesta familjer dricks starkspriten med måtta även vid högtider som jul, men många barn lider också av föräldrar eller släktingar som blir berusade på julafton. Detta har gjort att många idag förespråkar en ”vit jul”, utan alkohol, på samma sätt som Harry Roberts gjorde när han lanserade julmusten.